Carpoolen met Groen

Politiek. Of het je nu boeit of niet, iedereen krijgt er vanaf zijn 18e mee te maken. En ook dit jaar hebben we weer prijs: stemmen geblazen. Nu moeten maar liefst drie keer! Voor Europees, Nationaal en regionaal niveau.

It’s all about politics

De aanwezige politici

De aanwezige politici (foto: Het Nieuwsblad)

Om deze keuze gemakkelijker te maken organiseerde Thomas More Mechelen op 8 mei een heus politiek debat met kopstukken van verschillende grote partijen. Wij, tweedejaars van communicatie-management, werden samen met tweedejaars van de richting journalistiek verwacht in ‘de nieuwe aula van Toerisme’ in campus Kruidtuin. Ondanks het late uur en het slechte weer, was de aula bijna helemaal gevuld met jonge stemmers.

Present!

Wie was er allemaal aanwezig die avond? Thomas More had volgende kopstukken kunnen strikken: Bart Somers (Open VLD), Kristof Calvo (Groen), Dirk Tuypens (PVDA), Caroline Gennez (sp.a), Servais Verherstraeten (CD&V), Philippe Muyters (N-VA) en Wim Wienen als vervanger van Barbara Pas (Vlaams Belang).

Gasboetes (cartoon: Maarten Van Praet)

Gasboetes (cartoon: Maarten Van Praet)

 

Het debat werd gemodereerd door VRT-journalist Xavier Taveirne en Thomas More-studente Mira Kaloshi. Cartoonist Maarten Van Praet entertainde de studenten met ludieke politieke cartoons.

 

 

 

Tijdens het debat werden stellingen voorgelegd aan de zeven politici, waarvoor ze elk één minuut de tijd kregen om op te antwoorden. In deze korte tijd was het de bedoeling om de prioriteit van hun partij duidelijk te maken. Hierna konden de politici met elkaar in conversatie gaan, wat soms tot grappige uitspraken leidde. Zo kwamen we te weten dat Kristof Calvo van Groen vaak met Bart Somers van Open VLD carpoolt aangezien hij zelf geen auto heeft. Hieruit besloten verschillende Twitteraars dat Kristof een échte groene jongen is 😉 Benieuwd naar alle verstuurde Tweets die avond? Neem gerust een kijkje op Twitter onder #ThomasMoreVK14.

tweet

Who won?

Voor en na het debat werd er een peiling gehouden naar het stemgedrag van de studenten. Dit veranderde drastisch bij OpenVLD, die dan ook als winnaar van de avond werd bestempeld. De voorkeurstemmen van deze partij groeide maar liefst van 18 naar 38 procent. De rest van de cijfers kan je op deze grafiek bekijken.

 

Groen, Rood, Oranje, Blauw, Geel? Op het einde van het debat hadden de meesten studenten hun kleur wel gevonden. Jij ook?

Groetjes,

Katrijn Kussener

Communicatiemanagement

 

PS: meer info vind je hier, hier en hier.

Plaats een reactie